Best 94 Likely Questions From 2017 JAMB Novel (Chapter Summarized)





_Chapter One_
1. For what purpose is Tayo travelling to England?

Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

2. What is the name of Tayo’s school in England?

Ans: Balliol College

3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?

Ans: It is their tradition

4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?

Ans: Water

NAIJAPARRY.CF


_Chapter Two_

5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?

Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

6. In what subject did Bisi receive the highest honours?

Ans: Geography

7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?

Ans: Study
_Chapter Three_

8. Who is Mr Barker?

Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?

Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his motherFaistine was in her third year of study when?

Ans: Tayo met her for the first Time
_Chapter Four_

11. What is Vanessa Richardson’s nationality?

Ans: English

12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women?

Ans: Jane

13. What is the full meaning of JACARI according to the novel?

Ans: Joint Action Committee against Racial Inequality
_Chapter Five_

14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?

Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman

15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is?

Ans: Pidgin

16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?

Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays
_Chapter Six_

17. What is the trait that Nessa cherishes in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?

Ans: Humility

18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?

Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer over there

19. What did Tayo name Vanessa as?

Ans: Moremi
NAIJAPARRY.CF


_Chapter Seven_

20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?

Ans: Chicken pie and cake

21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?

Ans: Christmas party

22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?

Ans: His South African racist miner friends.
_Chapter Eight_

23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?

Ans: About 200 years

24. “We all get embarrassed by our parents”. Who said this?

Ans: Tayo

25: To whom was it said?

Ans: Vanessa’s
_Chapter Nine_

26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?

Ans: His tidiness
_Chapter Ten_

27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?

Ans: Paris

28. Christine died by——?

Ans: Suicide

29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?

Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention
_Chapter Eleven_

30. Who is the only family Tayo has in England?

Ans: Tunde

31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?

Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have

32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?

Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’
_Chapter Twelve_

33. What made Tayo realize how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?

Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet
NAIJAPARRY.CF


34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolize in the novel?

Ans: Racism

35. The least strenuous work was reserved for whom?

Ans: The English
_Chapter Thirteen_

36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?

Ans: Kitchen or public baths.

37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?

Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence

38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?

Ans: Yusuf
_Chapter Fourteen_

39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?

Ans: Yusuf’s

40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?

Ans: Joy

41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?

Ans: Vanessa
_Chapter Fifteen_

42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?

Ans: He woke up homesick

43. Where did he buy his chicken from?

Ans: The Covered Market
_Chapter Sixteen_

44. The finest hotel in Oxford is…?

Ans: Randolph Hotel

45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?

Ans: Uncle Kayode
_Chapter Seventeen_

46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria?

Ans: Mr Richardson

47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’ Who made this statement?

Ans: Mr Richardson

48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering. Return home immediately’’?

Ans: Tayo’s mother
_Chapter Eighteen_

49. What does Tayo despise Mr Richardson for?

Ans: Bigotry

50. Who is Dele?

Ans: The village drunk
NAIJAPARRY.CF


_Chapter Nineteen_

51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?

Ans: Tayo impregnated a woman
_Chapter Twenty_

52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?

Ans: Writing about African art and culture

53. Who is Salamatou?

Ans: A single mother of half-caste Sulaiman
_Chapter Twenty-one_

54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria?

Ans: Greed and mismanagement

55. In what university was Tayo offered a job?

Ans: Birmingham University

56. Who is Miriam?

Ans: Tayo’s wife
_Chapter Twenty-two_

57. Whose diary did Tayo discover in his study?

Ans: Vanessa’s

58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?

Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke
_Chapter Twenty-three_

59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?

Ans: Uncle Kayode’s house

60. What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?

Ans: Akin
_Chapter Twenty-four_

61. What led to the closure of universities?

Ans: University students protest

62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?

Ans: He wanted to wait and help his students
_Chapter Twenty-five_

63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?

Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.

64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not?

Ans: To receive an award for his book

65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?

Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

66. What was the outcome of the meeting?

Ans: Disappointment
_Chapter Twenty-six_

67. Who challenged Tayo on the road on his way home?

Ans: The soldiers

68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?

Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly
_Chapter Twenty-seven_

69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?

Ans: Cancer

70. What killed Tayo’s father?

Ans: Stroke

71. By what means did Tayo’s mother die?

Ans: An accident
_Chapter Twenty-eight_

72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?

Ans: 18 years

73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement?

Ans: Edward

74. To whom was the statement made?

Ans: Vanessa
_Chapter Twenty-nine_

75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife?

Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child

76. For what reason was Tayo detained?

Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come.
_Chapter Thirty_

77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage?

Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite

78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this?

Ans: Suleiman
_Chapter Thirty-one_

79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father?

Ans: The Carrington Home for the Elderly

80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport?

Ans: To meet Tayo

81. What was her father looking for before she came?

Ans: His pen
_Chapter Thirty-two_

82. What is name of Tayo’s driver?

Ans: Abdou

83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?

Ans: Tayo

84. To whom was it said?

Ans: Abdoun
_Chapter Thirty-three_

85. In what part of the U.S. did Kemi reside?

Ans: San Francisco

86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident?

Ans: Miriam’s

_Chapter Thirty-four_

87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript?

Ans: The poor relationship between her and her father

Naijaparry.cf



88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria?

Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma.

_Chapter Thirty-five_

89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in?

Ans: San Francisco.

90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation. You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this?

Ans: Kwame

91. To whom was this said?

Ans: Tayo

_Chapter Thirty-six_

92. What honorary degree did Tayo receive?

Ans: Doctorate of literature

93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them?

Ans: A middle-aged couple

94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree?

Ans: Yes

 

_Always available for your progress

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s